Vinterkonservering vattenskoter

vinterkonservering av vattenskoter

Att vinterkonservera din vattenskoter är viktigt för att säkerställa att din Sea-Doo levererar på topp även nästa säsong. Det är även ett bra tillfälle för regelbundet underhåll som förlänger livstiden på din vattenskoter. Att inte utföra förebyggande underhåll inför vintern kan få dyra konsekvenser i synnerhet när vattenskotern ska förvaras på en plats där temperaturen sjunker under nollpunkten.

Att konservera vattenskotern innebär att förbereda den för lägre temperaturer och en tids stillastående. Nedan kommer några råd för vad du bör tänka på inför vinterförvaringen av din vattenskoter. I instruktionsboken finns även information för vad som gäller på just din vattenskoter.

I vår auktoriserade Sea-Doo verkstad får du hjälp med bl.a. vinterkonservering, service eller reparationer. 

Du kan även vinterförvara din vattenskoter i vårt lagerhotell.

Jetpumpen
Rengör jetpumpens intag samt utlopp. Kontrollera så att det inte förekommer sprickor eller synliga tecken på onormalt slitage och om du hittar sådana kan jetpumpen behöva bytas. Inspektera även om jetpumpen vattenfyllts genom att ta av impellerhöjet. Om det har läckt in vatten i jetpumpen kan det vara ett tecken på att det finns fler problem och du bör kontakta en Sea-Doo återförsäljare.

Stabilisera bränslesystemet
För att bränslet och bränslesystemet ska förbli i ett gott skick under en längre tids förvaring bör bränslet stabiliseras. Det gör du genom att tillsätta XPS bränslestabilisator (eller likvärdig produkt) enligt instruktionerna på förpackningen. Bränsletanken bör även vara full då det minimerar risken för fuktbildning.

Byt ut motorolja och -filter
Att byta ut motoroljan och tillhörande filter är en underhållsprocedur som bör utföras varje år och kan utföras inför vinterförvaringen när du redan är igång med underhåll av din vattenskoter. På så sätt är du redo att ge dig ut på äventyr så fort vårsolen tittar fram. Här hittar du våra färdiga servicepaket.

Spola & länsa avgassystemet
Det är viktigt att få bort eventuella föroreningar från avgassystemet, i synnerhet om du kör i saltvattenmiljö (då rekommenderas spolning med Salt-Away efter varje tur).

Det är viktigt att få bort allt vattnen ur avgassystemet, annars fryser detta när vattenskotern förvaras kallt. Det finns flera sätt för att få bort vatten som eventuellt ligger kvar i avgassystemet och vi använder oss utav glykolvatten som spolas runt i avgassystemet. Blanda valfri glykol och ställ ett uppsamlingskärl under skrovet för att samla upp glykolvattnet när det rinner ut ur avgasröret. Koppla på en vattenslang på adaptern bak på skrovet som vidare är kopplad till en tratt. Starta motorn och häll sedan glykolvattnet i tratten. Fortsätt tills du ser att glykolvattnet kommer ut ur avgasröret och stäng av motorn.

Alternativt så spolas avgassystemet med vanligt vatten, men då behöver avgassystemet torkas med hjälp av tryckluft annars fryser vattnet när vattenskotern förvaras kallt.

Internsmörjning av motorn (dimsprutning)
Börja med att ta bort tändspolarna och tändstiften. Använd någon form av smörjmedel exempelvis WD40 och spraya ner lite i tändstiftshålet rakt ner i motorn. Sätt tillbaka tändstiften och tändspolarna. Håll in full gas (genom att hålla full gas startar inte motorn) och håll sedan in startknappen i ca 3sec. Nu har smörjmedlet lagt sig som en skyddande hinna i cylindern.

Batterivård
Ta bort batteriet från vattenskotern för att säkerställa att ingenting kan dra ström från batteriet. Placera batteriet på säkert underlag på en plats med god ventilation och på säkert avstånd från eventuella brandfarliga ämnen. För att bibehålla batteriets funktion bör det anslutas till en batteriladdare/underhållsladdare.

Konserveringsspray
Konserveringssprayen sprayas över hela motorn för att skydda motorn mot korrosion.

Rengöring
När det mekaniska underhållet är avklarat är det dags för skrovet att få en ordentlig rengöringsomgång. Avlägsna smuts, vattenfläckar och eventuell marin växtlighet så att din vattenskoter ser skinande ny ut när du tar fram den igen till nästa säsong. Vid rengöringen är det även passande att inspektera skrovet efter skador som behöver repareras.

Kom även ihåg att tömma skrovet på eventuellt vatten. Det gör du genom att skruva ur bottenpluggen (dyvikan) och låt den vara ur under hela förvaringen för att undvika mögelbildning. Glöm inte att skruva in den igen innan du sjösätter vattenskotern.

Nu är din Sea-Doo redo för vinterförvaring. Kom ihåg att skydda din vattenskoter från skadliga solstrålar, smuts och damm med hjälp av ett kapell. Vira inte in din vattenskoter i plast eller material som inte andas, eftersom det kan orsaka mögel.

Boka konservering
Vi kan hjälpa dig att vinterkonservera din vattenskoter.
♦ Liten konservering 795:- (ingår vid förvaring i vårt lagerhotell):
Glykol i avgassystemet, bränslestabilisator & laddning av batteri.
♦ Stor konservering 1295:-
Glykol i avgassystemet, bränslestabilisator, laddning av batteri & plocka ur tändstift för att smörja motorn.

relaterade produkter

Underhållsprodukter

Salt Away 946ml

369.00 kr inkl. moms
-15%

Olja & servicepaket

Servicepaket Sea-Doo Spark

Det ursprungliga priset var: 906.50 kr.Det nuvarande priset är: 769.00 kr. inkl. moms
-16%
Det ursprungliga priset var: 1,266.50 kr.Det nuvarande priset är: 1,069.00 kr. inkl. moms

Underhållsprodukter

Spolningsadapter

113.00 kr inkl. moms
249.00 kr inkl. moms